Nyheter

Seluah Alsaati: ”Tack Malin och alla duktiga barnmorskor!”

Seluah-web-450x230Seluah Alsaati, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm, skriver idag på dagensarena.se om förlossningsvården och barnmorskornas arbetssituation. ”Tryggheten som upplevs under en förlossning uppstår alltför ofta på bekostnad av barnmorskornas egen hälsa. Det är hög tid att göra dessa kvinnodominerade arbetsplatser mer attraktiva.”

Seluah Alsaati, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm, skriver idag på dagensarena.se om förlossningsvården och barnmorskornas arbetssituation. ”Tryggheten som upplevs under en förlossning uppstår alltför ofta på bekostnad av barnmorskornas egen hälsa. Det är hög tid att göra dessa kvinnodominerade arbetsplatser mer attraktiva.”

 

Två veckor efter barnmorskornas upprop mot den försämrade arbetsmiljön är stressen på förlossningsklinikerna fortfarande ett faktum. Vi är många som har positiva erfarenheter av förlossningsvården. Men vår trygghet uppstår alltför ofta på bekostnad av barnmorskornas egen hälsa. Det är hög tid att göra dessa kvinnodominerade arbetsplatser mer attraktiva.

När barnmorskorna startade sitt upprop var jag själv fortfarande i en bebisbubbla, min andra son hade fötts bara några dagar tidigare. Förlossningen gick förvånansvärt bra. Jag fick en plats på det sjukhus jag valt ut i förväg. Jag klarade mig undan akut kejsarsnitt, skador i underlivet och jag sprack inte. Det gjorde inte ens så förbannat ont som det gjorde första gången. För det har jag framför allt den barnmorska som var med mig den dagen att tacka – Malin. Jag fick omedelbart förtroende för henne och litade fullt på alla hennes instruktioner och åtgärder.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeld (M) sade i debatt på Agenda i söndags (17/2) att de flesta mödrar upplever att de blir väl bemötta inom förlossningsvården. Det stämmer säkert. Men Reinfeldt var inte lika intresserad av att diskutera de bakomliggande orsakerna – nämligen barnmorskor som går på knä för att täcka upp bristerna. I ett upprop skriver barnmorskor från samtliga förlossningskliniker i Stockholms län såhär: ”Vi har ingen möjlighet att ta rast. Vi hinner inte äta, dricka eller gå på toaletten. För vi har inget val. En kvinna i fullt värkarbete kan inte vänta.” Det är en dyster bild som målas upp.

Resultatet av en orimligt hög arbetsbelastning och platsbrist ser vi i form av allvarliga bristningar för flera födande kvinnor, kvinnor som tvingas föda i väntrummet eller åka till sjukhus i andra län för att föda. Förra året blev dubbelt så många kvinnor hänvisade till sjukhus utanför länet som året innan. För egen del hann vi bara vara inne på sjukhuset en och en halv timme innan bebisen var ute. Hade sjukhusen i Stockholm varit fullbelagda den dagen hade min son kanske tagit sitt första andetag i en gul taxibil någonstans på vägen till Uppsala eller Nyköping.

Filippa Reinfeldt är högst ansvarig för att läget ser ut som det gör. Frågan är vad hon tänker göra för att lösa situationen. En ny förlossningsklinik i Sophiahemmet kommer att öppnas om ungefär ett år. Det är bra. Men det behövs insatser redan nu för att möta årets barnkull. Framför allt behövs det anställas fler barnmorskor. Men för att det ska bli möjligt behöver barnmorskeyrket göras mer attraktivt. I dag råder det stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor. En anledning till det är de många hinder som står i vägen för sjuksköterskor att vidareutbilda sig. Sjuksköterskor måste oftast, till skillnad från läkare, ta tjänstledigt med studiemedel för att specialisera sig. En annan anledning är den dåliga löneutvecklingen.

Vänsterpartiet arbetar för att landstinget ska vara en förebild som arbetsgivare. Det ställer höga krav på jämställdhetsarbetet. Kvinnodominerade yrken som ligger efter jämförbara grupper lönemässigt ska prioriteras i lönebildningen. Därför vill vi se en lönestrategi utöver avtal. I den ska det rymmas en satsning på höjda ingångslöner, betald specialisering och möjlighet att tillgodoräkna sig intjänade år vid specialisering.

Nu i efterhand har jag frågat mig vad Malin fick offra för att jag skulle få en bra förlossning. Hon pratade lugnande till mig men vad fick hon själv höra från sin arbetsgivare. Hon såg till att jag fick saft att dricka men fick hon själv i sig något. Hon gav mig en lugn stund med familjen efter förlossningen men fick hon själv ta en paus under kvällen. Tack Malin. För att du springer mellan förlossningsrummen för att hinna med. För att du möjliggör födseln av en ny generation barn i Sverige. Tack för att du lappar och lagar där politiken misslyckats.

Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

Läs artikeln på dagensarena.se

Dela den här sidan:

Kopiera länk