artikel

Hammarby-Skarpnäck: ”Dags att bygga nytt” på turné

Vänsterpartiet Hammarby-Skarpnäck ordnade lördagen den 19 maj en torgmötesturné om bostadsfrågan. Med hjälp från Vänsterpartiets ersättare i exploateringsnämnden Clara Lindblom och Storstockholms Aktivistnätverk gav vi oss ut i det soliga vädret för att prata om bostadspolitik. Målet för dagen var att fråga människor var de vill bygga och var de inte vill bygga i stadsdelarna de bor i.

För att underlätta diskussionerna om nybyggnation så kom vi utrustade med stora flygfoton över de områden som vi var i. På dessa foton hade vi markerat med knappnålar var det var planerat att bygga nya bostäder och vi hade även nålar i andra färger för att de som ville skulle kunna markera var de ville och inte ville se nya bostäder.

För att underlätta diskussionerna om nybyggnation så kom vi utrustade med stora flygfoton över de områden som vi var i. På dessa foton hade vi markerat med knappnålar var det var planerat att bygga nya bostäder och vi hade även nålar i andra färger för att de som ville skulle kunna markera var de ville och inte ville se nya bostäder.

Dagen började i Kärrtorp där vi delade torget med flera andra evenemang, bland annat loppis och körsång. Vi delade ut massor av flygblad och pratade bostadspolitik med många intresserade människor. Vi höll korta anföranden om vår politik och bjöd därefter in människor att diskutera var i stadsdelen vi ska bygga och var vi inte ska bygga. Deltagarna satte ut knappnålar i olika färger på flygfotona och intresset var stort för att diskutera bostadsfrågan med oss och med varandra. Vi fortsatte dagen med möten i Bagarmossen och Skarpnäck. När dagen var slut hade vi delat ut hundratals flygblad, delat ut massor av godis och mött många intresserade och engagerade medborgare.

Torgmötesturné i Hammarby-Skarpnäck

Kortfattat kan man konstatera att många var intresserade av att såväl bygga nytt men samtidigt kunna bevara grönskan och naturen i Hammarby-Skarpnäck. Detta är en svår och viktig fråga som inte får reduceras till bostadsbristen ska lösas ”någon annanstans” eller att varje liten grön plätt blir bebyggd. Just detta dilemma engagerade många människor och vi samlade in förslag och spännande idéer på platser som skulle kunna användas smartare eller på ett annat sätt än idag. Ett sådant förslag från Vänsterpartiet Hammarby-Skarpnäck är att bygga på den utdömda skolgården i Bagarmossen istället för att bygga i Bagisskogen och att vi vill bygga på höjden.

Medlemmar från partiföreningen har tillsammans med ledamöter från stadsbyggnadsnämnden åkt runt och undersökt platser som skulle vara lämpliga för nya bostäder. Denna expedition tillsammans med de spännande förslag från allmänheten som vi har fått in kommer att sammanställas för att ligga till grund för Vänsterpartiet Hammarby-Skarpnäcks bostadspolitik framöver.

Vänsterpartiet Hammarby-Skarpnäck
genom Torkel Lindgren och Sanna Sjögren

Törgmötesturné i Hammarby-Skarpnäck

Dela den här sidan:

Kopiera länk