Event

Solidaritet med Egyptens revolution – Inga civila i militärdomstolar

Internationell aktionsdag, lördag 12 november
Manifestation på Medborgarplatsen kl 15.00
Talare: Bla Jonas Sjöstedt (V) och Shora Esmailian (fler tillkommer)
Efter tre decennier av diktatur startade egyptierna en revolution för ”bröd, frihet och mänsklig värdiget.” På 18 dagar störtades Hosni Mubarak – men militärregimen lever vidare och nu är revolutionen under attack.
Allt sedan militärjuntan tog makten har minst 12 000 civila ställts inför rätta i militärdomstolar, med begränsad tillgång till advokater. Bloggaren Maikel Nabil hör till de som fängslats för sin kritik av militären. Minderåriga sätts i fängelse, dödsdomar har avkunnats och tortyr är vanligt förekommande. Kvinnliga demonstranter har utsatts för sexuella övergrepp i form av ”oskuldstester”av armén.
Den 9 oktober massakrerade armén 28 demonstranter, som kördes över med pansarvagnar eller sköts ihjäl. Militären försöker tysta de som talar offentligt om händelsen och har gjort sig själva till domare i fallet. Aktivisten och bloggaren Alaa Abd El Fattah sitter just nu fängslad i väntan på rättegång, anklagad för ”uppvigling” i samband med massakern. Vänsteraktivisten Mina Daniel, som sköts till döds av armén, är en annan av de åtalade.
Nio månader in på det förtryckande militärstyret kämpar Egyptens folk fortfarande för sin revolution. De marscherar, ockuperar och strejkar. Och vi står i solidaritet med folket.
Men vad gör våra regeringar? Istället för att skriva av Mubaraks illegitima skulder – pengar som gått rakt ner i den korrupta regimens fickor – har G8, IMF och Gulfstaterna lovat regimen nya lån på 35 miljarder dollar. USA ger den egyptiska militären 1,3 miljarder dollar i bistånd varje år, och EU och Sverige knyter nya kontakter med regimen. Vi kräver därför att:

– Den svenska regeringen och EU slutar stödja militärjuntan
– Alla politiska fångar i Egypten släpps
– Regimen slutar ställa civila inför militärdomstolar

/Nätverket Solidaritet med Egypten

Bakgrund och kallelse till internationell solidaritet: http://en.nomiltrials.com/2011/11/call-out-for-solid arity-with-egypt_02.html

Dela den här sidan:

Kopiera länk