Event

Kristallnatten: Krutdurk Europa

Föreläsning till minne av Kristallnatten – startskottet till förintelsen
Vi minns den 9 november då människor mördades, tio tusentals judar fördes till koncentrationsläger och tusentals skyltfönster krossades och synagogor brändes.
Det är nu drygt 70 år sedan förintelsen startade.

Det anmärkningsvärda är att det nu blåser högervindar i såväl Europa som Sverige. Högerpopulismen växer och den riktar sin udd mot olika minoritetsgrupper. Framför allt riktar sig hatet mot romer och muslimer. Nazismen och främlingsfientliga partier har åter fått luft under vingarna. I Anna-Lena Lodenius och Mats Wingborgs bok Krutdurk Europa granskar de dessa partiers ställning i några europeiska länder samt i Norden.

De resonerar också kring förhållningssätt och vad man kan göra för att minska partiernas inflytande och möjligheter att växa.

Medverkande:
Mats Wingborg, författare och journalist och Anna-Lena Lodenius, författare och journalist. Tillsammans har de bland annat skrivit böckerna Krutdurk Europa och Arbetarrörelsens strategier för att motverka främlingsfientliga och högerpopulistiska partier – erfarenheter från Danmark, Norge och Sverige.

Onsdag 9 november, kl 17.00-18.00, ABF-huset, Sveavägen 41.
Kaffe och smörgås till de 50 första.


ABF Stockholm i samarbete med
LO-distriktet i Stockholms län
Kopiera länk