artikel

Öppet brev till Roxette

Akalla 14 oktober 2011

 

Hej!

Jag fick just syn på de bilder och den video som jag bifogar här: http://www.youtube.com/watch?v=PYDMeZLIg2g

Jag har förstått att Roxette planerar att spela i Israel nu i oktober. Jag vet att många människor – med mig – reagerar lika starkt på detta som när artister på 1980-talet valde att spela i Sydafrika, och trotsa den breda bojkottkampanj som då fanns, mot apartheidregimen där.

Vid ungefär samma tid köpte jag mina första vinylskivor. En av de allra första var Roxettes ”The Look”. Det hade jag knappast gjort om bandet varit känt som ett apartheidkramare. Jag hoppas att ni tänker om här, och ser till att även kommande generationer kan lyssna på och köpa er musik, utan att behöva känna att de stöder förtryck och brott mot folkrätten. I den förort där jag bor – och på många andra håll i Sverige – har många människor sitt ursprung i Mellanöstern. De vet mycket väl hur fruktansvärd situationen är för Palestinierna på grund av Israels politik. Visa dessa människor att ni tar ställning mot förtryck och apartheid riktat mot deras vänner, släktingar och landsmän.

Israel ockuperar idag Palestina och bryter genom sin ockupationspolitik mot en mängd FN-resolutioner och mänskliga rättigheter. De fortsätter bygget av vad de själva kallar ”säkerhetsstängslet”, men som utanför Israel kallas för ”apartheidmuren”, och av Internationella domstolen fördömts som stridande mot internationell rätt. En mur som slingrar sig långt in på erkänd palestinsk mark och innesluter olagliga bosättningar, slår sönder byar och försvårar livet för de palestinier som bor på Västbanken.

Bosättningarna på Västbanken och i östra Jerusalem är enligt internationell folkrätt olagliga och trots det och internationella påtryckningar har Israel beslutat sig för att fortsätta utvidga dem. Bosättarnas antal i slutet av 2007 var cirka 270 000 på Västbanken och ytterligare minst 180 000 i Östra Jerusalem.

Vatten och mark stjäls konstant från palestinierna på Västbanken. Enligt internationell rätt har palestinierna till exempel rätt till vatten från Jordanfloden, men sedan Israels ockupation av Västbanken 1967 förvägras de den rätten. Fruktträd och olivlundar förstörs, hus raseras, människor förödmjukas, trakasseras och misshandlas dagligen och vägspärrar och militärposteringar förhindrar studenter att ta sig till skolan och sjuka eller gravida att söka vård. Underåriga barn sätts i fängelse, oskyldiga lemlästas eller mördas och ansvariga ställs aldrig inför rätta.

Invånarna i Gaza är utsatta för en blockad som fördömts av stora delar av världen, sjukhus och bostäder har bombats och internationella aktivister som försökt bryta blockaden har stoppats och brutalt mördats på erkänt internationellt vatten. Listan kan göras mycket längre än så.

Jag vill uppmana Roxette att göra som andra kända artister såsom Elvis Costello, Annie Lennox, Pixies, Gorillaz Sound System och Natasha Atlas och bojkotta spelningar i Israel tills de avslutar ockupationen och börjar följa internationell rätt. Tills dess kommer jag att göra mitt yttersta för att sprida de bilder och den video som jag just tagit del av för att på så sätt hjälpa till att belysa den nuvarande situationen i Palestina.

 

Med vänliga hälsningar,

John Hörnquist
Ordförande, Vänsterpartiet Storstockholm

Kopiera länk