artikel

Aktivistnätverk skapat i Stockholm

Aktivistnätverket i Vänsterpartiet Storstockholm är ett alldeles nytt projekt som startades bara för någon vecka sedan. Jag och de andra som initierade nätverket jobbade flitigt under valrörelsen och kände efter valnatten att det var nödvändigt att fortsätta aktivera sig. Förutom att aktivera oss själva, ville vi också ge en möjlighet till nya medlemmar som sökt sig till partiet att bli engagerade så snabbt som möjligt.

Tanken med nätverket är att bygga upp aktivism på distriktsnivå.  Vi vill inte konkurrerar med partiföreningarnas verksamhet utan vara ett komplement till de personer som vill göra något utöver partiföreningen eller de som av andra skäl vill göra saker på distriktsnivå.

Vi har ringt runt till en del nya medlemmar och frågat om de vill vara med i vår ”aktivistlista”, vilket innebär att de blir kontaktade inför varje aktivitet som nätverket arrangerar. Jag tror att många av de unga som blivit medlemmar i Vänsterpartiet skulle trivas i nätverket eftersom de flesta av oss är unga själva och öppna för nya idéer.

Nätverket är fortfarande i startgroparna. På första mötet brainstormade vi kring tänkbara aktiviteter; kafékväll med argumentationsträning mot Sverigedemokraterna, filmkvällar, utställningar, nattaffischeringar, fest för nya medlemmar och mobil valstuga under sommarmånaderna. På ett senare möte beslutade vi oss för att verkställa några av idéerna.

‘Fika mot Rasism’ är ett koncept vi har provat utanför Åhléns City där folk får kaffe och bulle i utbyte mot en pratstund med oss. Ett bra sätt att fånga människors intresse är att börja diskussionen med att ställa en fråga som personen får svara på. ‘Fika mot Rasism’ är ett roligt upplägg eftersom man på ett lättsamt sätt får möjlighet att snacka vänsterpolitik med människor.

En storslagen plan vi fick var att till nästa val ha knackat på varenda dörr i Stockholms län. Vi får se hur det blir med den saken  men ett delmål är i alla fall att välja en vecka under november månad då vi knackar dörr i ett helt område, till exempel Rinkeby. Under den veckan ska vi också affischera i området, ha morgonfika vid tunnelbanan och förhoppningsvis kommer Ung Vänster att besöka den lokala gymnasieskolan. Ingen ska missa att Vänsterpartiet har tagit över!

Jag är med i aktivistnätverket för jag tycker det är viktigt med
aktivism även mellan valen. Jag ser att det finns en stor potential att organisera människor och ta tillvara på folks inspiration och engagemang. Dessutom är det väldigt roligt.

Seluah Alsaati,
sammankallande aktivistnätverket Vänsterpartiet Storstockholm

Dela den här sidan:

Kopiera länk