artikel

Nazistisk attack på Vänstern i Lidingö till följd av samhällsklimatet

Under helgen utsattes Vänsterpartiets styrelseledamot och partiets fjärdekandidat i kommunalvalet och presstalesman, tillika ordförande för Ung Vänster Östermalm-Lidingö-Vaxholm, Jonas Lundgren, för ett attentat i sitt hem. Hans ytterdörr och större delen av trappuppgången sprejades med hakkors och nazistisk propaganda. Detta hände kort efter att hans namn och bild lagts ut på den nazistiska hemsidan Info14. Händelsen har polisanmälts.

– Nynazistiska grupper tycks känna sig uppmuntrade av Sverigedemokraternas valframgångar. Samhällsklimatet liknar det tidiga 1990-talet. Det säger John Hörnquist, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

Vänsterpartiet har en uttalad antirasistisk strategi som tar tydligt avstånd från våld och hot och har hårt kritiserat attacker även mot rasistiska partier som Sverigedemokraterna. För Vänsterpartiet är det helt oacceptabelt att människor som kandiderar i allmänna val utsätts för våld och hot.

– Det är tydligt att även högerextrema känner till detta varför de slår knut på sig själva för att försöka få sådana här attacker att framstå som ”självförsvar”.

– Vi vet att vi har många med oss. Vänsterpartiet i Stockholmsområdet har fått en enorm medlemstillströmning under valrörelsen, en ökning med 25 procent, varav en stor del efter valet.

– Det visar att många kommit till oss för att de vill bekämpa både rasism och ökade klyftor. Alla dessa nya kommer att stärka vår förmåga att bemöta rasistiska krafter i bred front, med fredliga och demokratiska medel. Som på de kommande antirasistiska demonstrationerna i Stockholm idag och den 4 oktober.

Mer information från Vänsterpartiet i Lidingö samt från den lokala nyhetsförmedlingen Lidingösidan finns på http://lidingo.vansterpartiet.se samt på http://www.lidingosidan.se.

John Hörnquist
Distriktsordförande, Vänsterpartiet Storstockholm

Kontakt: 08-654 13 18

Dela den här sidan:

Kopiera länk