artikel

Öppet brev till Ica

Hej,
Jag bor i Akalla i norra Stockholm och handlar hos er flera gånger i veckan, i Akalla eller Husby. Dock så har jag flera gånger påpekat hos mina lokala Ica-handlare att de inte borde ta in Israeliska produkter. Jag vet att det är många som känner som jag i hela Sverige. Och ännu fler i förorter som Akalla och Husby där många känner en stor solidaritet med det palestinska folket.
Israel har kritiserats dussintalstals gånger av FN för att de bryter mot folkrätten. Genom att bland annat ockupera palestinsk mark, begå övergrepp mot civila och gör livet mycket svårt för de ockuperade palestinierna. Nu senast genom att – på internationellt vatten – mörda 9 fredsaktivister och kidnappa den övriga besättningen på Ship to Gaza. Och genom att konfiskera Ship tog Gazas hjälputrustning och båtar.
Nu har äntligen en Ica-handlare, John Curovac, tagit steget och bojkottat israeliska varor och jag hoppas att det är det första steget till en allmän bojkott från Ica och andra svenska handlare. Jag och många andra utgår från att han får stöd från Ica i övrigt för detta.
Sydafrikas apartheidregim tvingades till sist till demokratisering, inte minst genom trycket från en internationell bojkott. Det är dags att Israels apartheidregim går samma väg. Vi som konsumenter – och ni som handlare – kan hjälpa till att åstadkomma denna demokratisering. Det är dags att ta det ansvaret.
Med vänliga hälsningar
John Hörnquist,
distriktsordförande Vänsterpartiet Storstockholm
Kopiera länk