artikel

Stockholmsdagen 2010

Programmet till Stockholmsdagen 2010 är klart. Hjälp till att sprida informationen om vårens mest spännande dag, den 11 april på Bio Rio, vid Hornstull.

Program

11.00 FILM AUTOMAT
Bestämmer vi över staden, eller bestämmer staden över oss? Denna inspirerande dokumentär söker svar på livet i staden och vill förändra bilismens tyranni. Filmen följer pragbon Mareck och börjar vid en bilolycka utanför hans bostad. Han försöker höja medvetenheten bland medborgarna om stadens trafikproblem och på vägen involveras familj, vänner, politiker och stadsplanerare.

12.45 FILM BOSTADSLÖSA I STOCKHOLM
Dagbok från en husockupation. En delvis dramatiserad rekonstruktion av ockupationen på Tomtebogatan 24 i Birkastan i Stockholm. Det var en kamp för rätten att bo, i en tid då man totalt förnekade bostadsbrist, som ledde till att de hemliga planerna att riva hela birkastan skrinlades. Gjord av Anders Hammar och Erik Strömdahl tillsammans med de boende.

13:45 YOUTUBE-KAVALKAD KORTFILMER OM STOCKHOLMS STADSPLANERING
Kortfilmer och viral kommunikation om Stockholm. Bland filmmakarna finns Urbanisma – en liten tankesmedja och en vision om människans plats i staden. Deras kortfilmer belyser på ett roligt och träffande vis några delar av Stockholms stadsplanering och hur den rådande samhällsdiskussionen går.

15:00 SEMINARIUM TRAFIKMAKTSORDNINGEN
Automobilitet, den autonoma mobiliteten, är ideologin bakom bilsamhället – diskursen som ger bilen legitimitet som samhällets motor genom att sammankoppla bilen med frihet, framsteg, rörelse, individualitet och självständighet. Trafikmaktsordnigen är den hierarkiska ordningen mellan olika trafikslag som avgör hur mycket resurser och makt som fördelas mellan dem, och som sammanväver mobilitet med klass. Organisationen Planka.nu berättar om trafiksystemen och makten i samhället.

16:00 SEMINARIUM MYTEN OM KOLLEKTIVTRAFIK PÅ FÖRBIFART STOCKHOLM
Kan Förbifart Stockholm vara en väg för nya kollektivtrafikförbindelser, som förespråkarna hävdar? Kollektivtrafikant Stockholm berättar varför det inte skulle fungera och tar död på myten om en fungerande kollektivtrafik mellan Skärholmen och Grimsta.

17:00 DISKUSSION ÖPPNA STOCKHOLM
Hur byggs lokalsamhället? Grannar som engagerar sig i sitt närområde i Stockholm berättar om sina projekt och hur Stockholm kan bli en öppnare stad. Medverkar gör bland annat Odlingsprojektet i Skarpnäck och de som kämpade för Aspuddsbadet.

I foajén

* UTSTÄLLNING VÄNSTERKVARTERET
Stockholmsvänstern presenterar Vänsterkvarteret – en vision om en mänskligare stad – tillsammans med de platser i Stockholm där nya bostäder skulle kunna byggas.

* UTSTÄLLNING UR TID ÄR LEDEN
Motorvägsmotståndet på 1990-talet var en av de största folkrörelserna i Stockholm i modern tid. Bilder från demonstrationerna, cykelmanifestationerna och kampanjerna mot motorvägsbyggena.

Om Stockholmsdagen

Stockholmsdagen äger rum på Bio Rio, Bergsunds strand 3, den 11 april 2010. Närmsta tunnelbanestation är T-Hornstull. Frukost kommer att serveras under de två första programpunkterna för 50:-. Resten av dagen finns god mat att köpa på Café Copacabana som ligger vägg-i-vägg med Bio Rio. Entré är gratis. Välkomna!

Dela den här sidan:

Kopiera länk